Nieuws

Nieuws en ontwikkelingen met betrekking tot het Dravetsyndroom, activiteiten rondom de stichting en wetenschappelijk onderzoek

26 February 2022

Aanvallen verminderen met Ketogeen Dieet Therapie

Al meer dan honderd jaar wordt Ketogeen Dieet Therapie ingezet om epileptische aanvallen te verminderen. Gemiddeld genomen neemt bij 50% van de patiënten de epileptische aanvallen met de helft af. Ketogeen Dieet Therapie is een vetrijk, koolhydraatarm dieet dat op maat voor de patiënt wordt samengesteld. Ook voor patiënten met het Dravetsyndroom kan het een goede behandelmogelijkheid zijn. En helemaal nu er in Nederland en België een stichting is die informatie én ondersteuning biedt aan professionals en families: Matthew’s Friends Nederland/Vlaanderen.

Matthew’s Friends (MF) werd in 2004 in Engeland opgericht door Emma Williams. Haar zoon Matthew, die het Dravetsyndroom heeft, reageerde erg goed op  Ketogeen Dieet Therapie. Vol passie zette Emma zich in om zowel professionals als patiënten/ouders te helpen met informatie, tips, recepten etc. In verschillende landen werd een eigen MF opgericht, en zo ook in Nederland/Vlaanderen. De missie van deze stichting is om Ketogeen Dieet Therapie beter toegankelijk te maken voor  de Nederlandse taal en de Nederlandse en Vlaamse cultuur.

Ketogeen Dieet Therapie kent verschillende dieetvarianten en moet altijd professioneel door een behandelteam met ervaring begeleid worden. Op de website van MF Nederland/Vlaanderen is dan ook een overzicht te vinden van epilepsiecentra en ziekenhuizen in Nederland en Vlaanderen die deze behandelmogelijkheid aanbieden. Verder vind je er uitgebreide informatie, tips, recepten en ervaringsverhalen. Voorzitter en diëtist dr. Elles van der Louw hoopt dat iedere patiënt met ernstige epilepsie deze behandeloptie op zijn minst voor drie maanden wil uitproberen.

Voor alle teksten, foto's etc. van de website www.dravetsyndroom.eu geldt copyright ©2014 Stichting Dravetsyndroom Nederland/Vlaanderen.