Aanvalstypen

‘Grote aanvallen’           

Op heel jonge leeftijd zijn er vooral aanvallen waarbij de helft van het lichaam, of het hele lichaam, verstijft en vervolgens schokt. Dit zijn gegeneraliseerde tonisch-clonische aanvallen. Gegeneraliseerd betekent dat de stoornis zich in de gehele hersenen voordoet. Tonisch betekent verstijving of verkramping; clonisch betekent samentrekking van spieren.

Alléén schokken van (een deel van) het lichaam – dus zonder verstijving - komt ook voor. Dan is het een ‘clonische aanval’. En er zijn ook aanvallen met alleen verstijven, zonder schokken. Dit zijn ‘tonische’ aanvallen.

In spreektaal worden tonisch-clonische, tonische en clonische aanvallen vaak ‘grote aanvallen’ genoemd. Deze aanvallen kunnen zowel overdag als ’s nachts optreden. Ze duren meestal enkele minuten. Maar grote aanvallen kunnen ook veel langer aanhouden en overgaan in een convulsieve status epilepticus. Convulsief betekent dat er spiertrekkingen (convulsies) zijn. Status epilepticus geeft aan dat de aanval blijft voortduren.

Sommige patiënten hebben iedere week één of meer grote aanvallen. Anderen hebben maar eens in de paar maanden een grote aanval. Helaas kan de aanval dan wel zo ernstig zijn dat een ziekenhuisopname nodig is.

Myoclonieën

Dit zijn kleine schokjes in de armen en/of benen, en hoofdknikjes. Deze aanvallen kunnen soms worden ‘uitgelokt’ of verergerd door drukte, (normale) opwinding en lichamelijke inspanning. Dit kan vervolgens weer tonisch-clonische, tonische of clonische aanvallen geven. Sommige patiënten hebben iedere dag vele tientallen schokjes en hoofdknikjes; bij andere patiënten zie je dit aanvalstype zelden of nooit.

Absences

We bedoelen hier korte wegrakingen mee. De patiënt is dan één of enkele seconden ‘afwezig’. Dit kan ook langdurig zijn, in de vorm van schemertoestanden. Er zijn dan aaneengesloten momenten waarop de patiënt afwezig is. Soms knippert hij of zij snel met de oogleden en kan daarbij ook schokjes vertonen. Deze zijn vaak beter te voelen dan dat u ze kunt zien (zie verderop bij ‘schemertoestanden’).

Complex partiële aanvallen

Hieronder verstaan we aanvallen waarbij de patiënt niet goed - of helemaal niet meer - bij bewustzijn is, en uiteenlopende verschijnselen laat zien. Zo kunnen de ogen en het hoofd naar een kant wegdraaien. Maar er kunnen ook andere verschijnselen optreden, zoals smakken, of friemelen met de vingers.

Myoclonisch-astatische of atonische aanvallen

Hier gaat het om zogenaamde valaanvallen. Het kind krijgt dan een knikje van het hoofd waarbij vaak ook de schouders buigen, en zakt dan plotseling slap op de grond. Valaanvallen komen niet zo vaak voor bij het Dravetsyndroom.

Schemertoestanden

Soms ontwikkelt een kind met het Dravetsyndroom na enkele jaren zogenaamde ‘schemertoestanden’. Dit zijn aanvallen waarbij de patiënt een sterk verlaagd bewustzijn heeft. Goed contact maken met de patiënt is dan niet mogelijk. Deze toestand kan uren – of zelfs dagenlang – aanhouden. Dit wordt non-convulsieve status epilepticus (= NCSE) genoemd. Non-convulsief geeft aan dat er géén grote spiertrekkingen zijn. In het Engels heet het obtundation status.

Nieuws

 • 9 stoere mannen strijden voor Lon en haar lotgenoten +

  Op 14 oktober a.s. tijdens de Strong Viking Run in

  Lees verder
 • Steun onze stichting door online te shoppen! +

  Gratis doneren aan Stichting Dravetsyndroom Nederland/Vlaanderen. Dat klinkt goed en

  Lees verder
 • Bewegingsdag voor kinderen en jongeren met het Dravetsyndroom ! +

   

  Bewegen is gezond. Het houdt onze gewrichten soepel, versterkt

  Lees verder
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11

Dank voor uw gift

 • In plaats van bloemen... +

  Op 6 mei jl. is de oma van Harm de Groot (Dravetsyndroom) plotseling overleden. Ze had altjd gezegd dat ze bij haar begrafenis graag een donatie voor de Dravetstichting wilde,

  Lees verder
 • Donatie vanwege 50 jarig huwelijksfeest +

  De heer en mevrouw Van Craaikamp hebben het heuglijke feit mogen vieren dat zij 50 jaar getrouwd zijn. Zij hebben de gasten op hun 50-jarig huwelijksfeest gevraagd een donatie te doen

  Lees verder
 • DiscoveryRun: bedankt!!! +

  Marcel Wiesenfeld (foto) nam op 30 september bij de 'afterparty' van de DiscoveryRun zomereditie 2017 een cheque in ontvangst voor onze stichting van maar liefst €13.227,50! Lees verder
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Contact

Heeft u een vraag over de stichting of over het Dravetsyndroom? Heeft u behoefte aan persoonlijk contact? Wilt u een actie opzetten om geld in te zamelen?

Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws rondom het Dravetsyndroom?

U kunt ons bereiken middels het contactformulier.

U kunt ons ook mailen. Stuur uw bericht naar: info@dravetsyndroom.eu

We helpen u graag verder!

captcha
Reload
SlideBar

Wilt u het nieuwste informatie krijgen over onze activiteiten en nieuws rondom Dravetsyndroom?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief

SlideBar

Stichting Dravetsyndroom NL/VL heeft uw hulp nodig!

Om onze doelen te kunnen nastreven zijn we volledig afhankelijk van donaties, giften en acties.

Elke financiële bijdrage, klein of groot is meer dan welkom en zal volledig worden besteed aan de gestelde doelen.

Lees hier hoe u ons kunt helpen!

We zijn ontzettend blij met iedere vorm van steun.

Onze hartelijke dank daarvoor!